Nosečka

Pomen folne kisline v nosečnosti - Polona Podnar, dr. med. spec. gin. in porod.

January 14, 2022 Danaja
Nosečka
Pomen folne kisline v nosečnosti - Polona Podnar, dr. med. spec. gin. in porod.
Show Notes

Z nami je Polona Podnar, dr. medicine, specialistka za ginekologijo in porodništvo. Polona ima večletne izkušnje na področju porodništva, izvaja tudi vse redne ginekološke preglede v svoji zasebni praksi, ker nudi tudi terapije za hitrejše okrevanje po porodu. S Polono bova govorili o pomenu folatov v rodni dobi ženske.

Vprašanja, na katera odgovoriva:

  • Kaj je razlika med folno kislino in folati? 

  • Bi lahko najprej povedali nekaj o pomembnosti folatov oz. folne kisline - kakšno vlogo imajo v obdobju zanositve, med nosečnostjo in tudi v poporodnem obdobu, sploh kadar mamica doji. 

  • Zakaj so pomembni za regeneracija po porodu in seveda, če mamica par kmalu načrtuje še enega otroka. Do kdaj je smiselno suplementirati folno kislino za žensko?

  • Kako velike potrebe ima ženska po folni kislini v času nosečnosti in v času dojenja v primerjavi s časom prej? Mogoče malo poveva števlke ali pa samo koliko več je kdaj potrebno.

  • Kakšne so posledice pomanjkanja folne kisline (za žensko in za otroka) ter ali lahko tudi predoziramo folno kislino?

  • Mamice velikokrat sprašujejo, če lahko zadosti folne kisline pridobijo iz hrane. Le to možno?


Polona ima tudi svojo zasebno ginekološko prakso, kjer lahko opravljate vse preglede v nosečnosti, kot tudi po porodu ali pa v času zanositve. Nudi tudi zelo dobro okrevanje po porodu, s pomočjo stola, ki stimulira krepitev mišic medeničnega dna: https://www.mc-podnar.si/si/